De kracht van een gebalanceerde inrichting

Indien men praat over een mooi interieur dan heeft dit niet alleen met stijl te maken. De manier waarop je meubels neerzet kan heel bepalend zijn voor evenwicht in je huis. Men moet het huis zien als een geheel, alle ruimten moeten samenwerken met elkaar er moet ene soort verhaallijn in zitten. Zo kan men met kleurenschema’s werken met toch verschillende tinten.

Goed ontworpen ruimtes inspireren geluk, gezelligheid en vreugde. Er zijn drie verschillende manieren van evenwicht, symmetrie, asymmetrie en radiaal. Symmetrisch evenwicht wordt gekenmerkt door het herhalen van dezelfde objecten. Asymmetrische balans wordt bereikt met ongelijksoortige voorwerpen en radiale symmetrie is de aandacht vestigen op een centraal punt.

Vaak vertonen inrichtingen verveling, de ruimtes zij niet interessant genoeg en stimuleren niet om verder te kijken. Indien een inrichting echter met elkaar verbonden is door kleur, stijl en thema’s, dan spreken deze ruimtes andere mensen aan. Elke ruimte kan getransformeerd worden naar iets indrukwekkend.

Meubels en kunst staan met elkaar in verbinding en behoren in evenwicht te zijn met elkaar. Werk met stijlvolle verlichting subtiel maar prominent, werk met spiegels voor licht en ruime en koop meubels met flair en elegantie. Iedereen wil zich gelukkig voelen in zijn eigen huis, gezonder, productiever en veiliger. Elk interieur heeft de macht om wonderen te verrichten.

Een interieur in evenwicht kan men bewerkstelligen met herhaling van meerdere elementen zoals kleur, textuur, lijnen of andere elementen. Werken met contrast zoals een zwart of wit kussen op en bank kan ook een kamer erg verlevendigen. Met contrasterend metaal kan men randen accentueren bijvoorbeeld aan een houten kast of trap. Door middel van gradatie, veranderen van klein naar groot en van donker naar licht, creëert men een ritme in de ruimte.

Dikke zitkussens in verschillen maten en hoogtes nodigt uit. Grote vloervazen trekken het oog van de bezoeker en een likje luxe verf verandert de slaapkamer in een nachtelijke hemel. Ronde spiegels naast elkaar in een woonkamer of badkamer, creëren evenwicht en rust. Eenheid in de keuken kan bereikt worden door soortgelijke kleuren te gebruiken voor vloer en de keuken. Alles moet in de juiste verhouding staan met elkaar en door middel van accessoires en meubel kan men harmonie bereiken.

Wij als mens gebruiken onze ogen om lijnen te volgen en daarom zoeken wij meestal een focus punt op in ruimtes. Dat kan een vensterbank zijn met prachtige accessoires, dat kunnen outdoor elementen zijn, een bakstenen muur of een ander architectonisch detail. Indien we de regels opvolgen van interieurdesign dan creëren wij een warm en uitnodigend huis. Loop eens door de kamers van uw woning, misschien wilt ook u herschikken, verwijderen of vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *